Bursa İnegöl'de Gezilecek Yerler

Bursa iline bağlı İnegöl ilçesinin güneyindedir. İnegöl şehir merkezine 27 km. uzaklıktadır. Oylat deresinin suladığı vadi aynı zamanda serinliği ve yumuşaklığı sayesinde dinlendirici bir yapıya sahiptir. Uludağ dan gelen kar suları ve diğer kaynaklarla beslenen bu dere ormanın içinde seyrine doyum olamayan, alabalıklara yataklık eden bir şelale oluşturmuştur.


Oylat Mağarası İnegöl’ün 17 km. güneydoğusunda bulunan Hilmiye Köyü’nün 1 km. güneyinde, Oylat Kanyonunun sona erdiği noktada yer alır. Birbirine bağlı iki kattan oluşan mağaranın toplam uzunluğu 665 metredir. Oylat kanyonu ve çevresi vahşi bir güzelliğe sahiptir. Mağaranın iç son derece güzel sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, damlataş havuzu ve örtü damlataşları ile kaplıdır.


Osman Bey’in kardeşi Savcı Bey’in oğludur. İnegöl’ün alınması için yapılan ilk savaşta şehit olmuştur. Mezarı Hamzabey Köyünde bulunan Mehmet Bey camiinin yanından geçen yolun kenarındadır. Üzerinde bir türbe bulunmamaktadır. 2012 yılında İnegöl Belediyesi tarafından restore edilmiştir.


Günümüzde Beylik hanı olarak bilinen yapının eski adı Caferpaşa Kervansarayı’dır. 1721 yılında Caferpaşa tarafından yaptırılmıştır. Tarihi Han 2013 yılı Kurban Bayramı'nda, 20.10.2013 tarihinde tamamen yanmış yok olmuştur.


Dünyadaki alışveriş trendinin etkileyici bir mimari örneği olarak inşa edilen İnegöl AVM; açık alışveriş merkezi konsepti, sokakları ve marka karması ile Marmara Bölgesi’nin en iddialı AVM yapıların biri.


Atatürk'ün büyük hatırasının yegane sembolü olan heykel Türkiye'nin 4. en büyük anıtı durumundadır. Kurtuluş savaşı halk motifleri ve Cumhuriyet'in moden dünyasını gösteren motifler ile tamamlanan Atatürk anıtı, milli bayramların kutlandığı alan olmakla birlikte çeşitli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Anıt 2009 yılında yenilenmiştir.


İnegöl Çarşısı içerisinde yer alan İshak Paşa Camisi, medrese ve türbesi ile birlikte bir yapı topluluğu oluşturmuştur. XV.yüzyıl Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri olup, İshak Paşa’nın 1486 tarihli vakfiyesinden öğrenildiğine göre, külliyede ayrıca imaret, zaviye, han ve ahır da bulunuyordu.


İshak Paşa Camisi 1486 tarihli vakfiyesinden öğrenildiğine göre; 1468-1469 yıllarından önce tamamlanmıştır. Bugün caminin kuzey cephesindeki kapı üzerinde bulunan kitabe, Sultan II.Abdülhamit (1876-1909) tarafından 1877’de tamir edildiğini göstermektedir.


Kasım Efendi Camisi’nin içerisindeki bir levhadan 1521 yılında yapıldığı ve 1955 yılında da yenilendiği öğrenilmektedir. Caminin banisi hazirede mezarı olan İdrisoğlu Şeyh İlyas’ın oğlu Antakyalı Kasım Efendi’dir.

Harita Üzerinde Bursa İnegöl'de Gezilecek Yerler