Şanlıurfa'daki İnanç Turizmi Merkezleri

Eyyûb Peygamber Mahallesi’nde Eyyub Peygamber Makamı olarak bilinen külliyede “Çile Mağarası” ve “Şifalı Kuyu” bulunmaktadır.


Cami, 1211 yılında Eyyubiler tarafından inşa edilmiştir. 1810 yılında harap bir durumda olan camiye temelden başlanarak büyük değişiklikler yapılmıştır. Halk arasında "Döşeme Camii" ve "Makam Camii" olarakta adlandırılan bu camiden Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde "İbrahim Halil Tekkesi" olarak bahseder.


Şehir merkezindeki camilerin en eskilerindendir. "Kızıl Kilise" olarak ta bilinen eski bir kilisenin yerine inşa edilmiştir. Bu eski kilisenin avlu duvarları, bazı sütunları ve sütun başlıkları ile minare olarak kullanılan çan kulesi halen ayaktadır.


Osmanlıların Rakka Valisi Rızvan Ahmet Paşa tarafından H. 1149 (M.1736) tarihinde yaptırılmıştır. Rıdvaniye Camii avlusunu çevreleyen önleri revaklı odalardan meydana gelmiştir. İnşa malzemesi düzgün kesme taştır. Avlunun kuzey kenarı ortasındaki kubbeli dershane mescit hariç, medresedeki tüm odalar beşik tonozlarla örtülüdür. Rıdvaniye Camii ve Medresesi 1992-93 yıllarında Şanlıurfa Valiliği Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından restore edilmiştir.


Akarbaşı mevkiindeki bu camii XV. yüzyılın sonuna doğru Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan Bey tarafından yaptırılmıştır ve onun ismini taşımaktadır.


Halil-ür Rahman Gölü'nün kuzeyinde Vali Fuat Caddesi (Büyükyol-Yeniyol) üzerinde yer alan eski bir Ermeni Kilisesi iken, mihrap üzerindeki kitabeye göre 1956 yılında camiye çevrilmiştir. Kaynaklara göre Hıristiyanlık açısından büyük önem taşıyan ve Van bölgesindeki Varak Manastırında bulunan “Varak Haçı” 1092 de Urfa’ya getirilerek Bu kiliseye (Aziz Havariyun Kilisesi) konulmuştur.


Haşimiye Meydanı'nın doğusunda yer alır. Osmanlı döneminde Mevlevi Tarikatına bağlı olanların zikir yeri olması dolayısıyla bu adı almıştır. Kapısının üzerinde "Mevlevi Sikkesi" bulunan mescittir. Şecerelerden anlaşıldığına göre, Mevlevihane'nin 500 yıllık bir tarihi vardır. Bu tarihi mekân Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan bir proje dâhilinde son dönemlerde restore edilmiştir.


Şanlıurfa'daki türbelerin en eski tarihlisi olan bu yapı, aslında dört eyvanlı kapalı Selçuklu medreseleri tarzında inşa edilmiş bir medrese yapısıdır. Doğudaki eyvanın alt kısmındaki odada Şeyh Mesut’un mezarı, eyvan içersinde de sandukası bulunmaktadır. Hoca Ahmet Yesevi’nin halifelerinden biri olduğu sanılmaktadır. Nişabur’dan Anadolu’ya gelerek halka İslamiyeti öğretmekle görevlendirilmiştir.


Şanlıurfa ili Harran ilçesine 3 km. uzaklıktaki İmam Bakır Köyü’nde bulunan bu türbe, 12 İmam’dan beşincisi olan Ebu Cafer İmam Muhammed Bakır’a atfedilmiştir. Türbenin yanında aynı isimde cami de bulunmaktadır.

Harita Üzerinde Şanlıurfa'daki İnanç Turizmi Merkezleri