Karaman'daki Kaleler

Selçuklular tarafından 12.yüzyılda inşa edilen karaman kalesi iç içe surdan ibarettir. bunlardan dış kaleden çok az belirti vardır. (eski hapishane civarı) bu gün görkemli olarak iç kale ayakta durmaktadır. karaman kalesi ülkemizin en gösterişli ve ayakta kalabilen kalelerindendir.


Kale sığınak, mesken ve zindan olarak kullanılmıştır. kalede tabii mağaralar da bulunmaktadır. karamanoğullarının ilk kalesidir. ermenek'in kuzeyini baştan başa kaplayan büyük kayanın orta kısmında yer alır. evliya çelebi seyahatnamesinin ermenek ile ilgili bölümünde kaleyi anlatırken; "göklere ser çekmiş kırmızı bir dağın ortasında tanrı kudretiyle yapılmış bir kaledir.


Ermenek'tedir. Mennan sığınılacak yer manasına gelir. kale dik bir dağın üzerinde yalçın kayalarla inşa edilmiştir. karamanoğulları bu kaleyi bir hileyle osmanlı gedik ahmet paşa'ya kaptırmasından sonra pir ahmet beyin kendini intihar ettiği kale bu kaledir.


Karaman'ın Yollarbaşı kasabasında, imirme denen yerdedir. eski bizans devrine aittir. kale kalıntılar şeklindedir. lystra kalesi olarak da bilinir. civarında bizanslılara ait bir kilise vardır.


Karaman'ın Ayrancı ilçesinin divle (üç harman) köyündedir. bir apartmanı andıran kale, çok katlı olup, yerleşim mağaralar içerisinde ve toplu mesken halindedir. selçuklular , karamanoğulları ve osmanlılar zamanında daima faal olarak bulunmuştur.


Kazımkarabekir ilçemizdedir. gaferiyat eskiden bir kale ile çevrili iken, insanların kale duvarlarını yapı taşı olarak kullanmaları sonucu kale yok olup gitmiştir. bugün yalnız bir giriş kapısı kalmıştır. kapının kemerini 21 zıvanalı taş tutmaktadır.

Harita Üzerinde Karaman'daki Kaleler