Beypazarı Türk Hamamı Müzesi

Türk Hamam Müzesi Türk hamam ve temizlik kültürünü belgeleme, koruma ve geleceğe aktarma düşüncesiyle kurulmuştur. Bir kasaba hamamı olarak 16. yüzyılda inşa edilen Rüstem Paşa Hamamı mimarî bir değer olarak müze tarafından gerekli restorasyon çalışma ile koruma altına alınmıştır.Bunun yanı sıra Türk Hamam Müzesi yıkanmayı zengin bir kültüre dönüştüren Türk insanının, zanaatkârının ürettiği kendine özgü mirasa da sahip çıkmıştır. Türk hamamlarında yüzyıllardır kullanılan tekstil ürünleri, metal ve kemik eşyaların satın alma ve bağış yoluyla müzeye kazandırılması sağlanmış, eserlerin bakım-onarım çalışmaları tamamlanmış ve çağdaş müzecilik ilkeleri doğrultusunda uzman bir ekip tarafından sergilenmiştir.

Dahası sergilemenin bütünsel olması gerektiği felsefesiyle müzede Türk hamam kültürü ekseninde oluşan gelenekler ve sözlü kültür öğeleri başka bir deyişle somut olmayan kültürel miras da müzede kostümlü müze uzmanları, amatör tiyatro gösterileri, konferanslar, galeri konuşmaları ve işitsel sergilemeler ile tanıtılmaya ve genç kuşağa aktarılmaya çalışılmaktadır.
Değişen yaşam koşuları ile gündelik hayatımızdan uzaklaşan bu zengin ve kadim mirasın bugün ancak müze mekânında yaşatılabileceği açıktır. Türk hamam ve temizlik kültürünü müstakil olarak konu edinen müze, bu anlamda Türkiye'nin ilk ve tek müzesidir. 9 Haziran 2012 tarihi itibariyle kapılarını ziyaretçilerine açan müze Rüstem Paşa Hamamında hizmet vermektedir. Müze Dr. Sema Demir, Cihan Erden, Harun Demir ve Raziye İçtepe tarafından projelendirilerek Ankara Kalkınma Ajansına sunulmuş ve kurum tarafından desteklenmiştir.