Muğla Fethiye'deki Kültür Turizmi Merkezleri

Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta, Kınık köyü yakınlarında bulunan Xanthos, Antik Çağda Likya’nın en büyük idari merkezi idi. M.Ö. 545’te Perslerin egemenliğine girene kadar bağımsız olan kent, bundan yaklaşık olarak yüzyıl kadar sonra tamamıyla yanmıştır. Bu yangından sonra şehir tekrar inşa edilmiş, hatta M.Ö. II. yy.da Likya Birliğinin başkenti olma görevini üstlenmiştir.


Fethiye - Kaş karayolu üzerinde Eşen yakınından ayrılan yol, bizi 6 km sonra Minare Köyüne götürür. Pınara harabeleri de, bu köyün gerisinde bulunmaktadır. Bugünkü Minare Köyü'nün ismi, minare biçiminde ve üzerinde kuş yuvasına benzeyen kaya mezarlarının yer aldığı bir kayadan gelmiş olmalıdır. Şehrin Xanthos'tan gelme kolonistlerce kurulduğunu eski kaynaklardan öğren mek mümkün.


Fethiye’ye 50 Xanthos’a 4 km. uzaklıkta bulunan Letoon, Antik Çağda Likya’nın dini merkezi konumundaydı. Bu kutsal alanda Leto, Apollon ve Artemis tapınakları ile birlikte, bir manastır, bir çeşme ve Roma Tiyatrosu kalıntıları bulunmaktadır. Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağıdır ve 30.


Ören yeri Saklıkent’e de 8 km uzaklıkta ve Yaka Köy’ün yanında. Önünde Osmanlı yapısı bir kalenin gizlediği kentin akropolü dik bir tepenin üzerinde bulunuyor.


Patara antik kenti Fethiye ve Kalkan arasındaki Xanthos vadisinin güney batı ucunda yer alır. Ana yoldan Gelemiş yoluna sapıldığında 5 km.lik yol Patara harabelerine götür ür. Son yapılan kazılarda M.Ö. VII. yüzyıla ait seramiklerin ve paraların bulunması Patara'nın tarihini daha eskilere götürmemize sebep ol maktadır. Patara, Lykia nın en önemli ve en eski şehirlerinden birisidir.


Fethiye yakınlarında Lidyalıların kurduğu bir liman şehridir. Kakasbos Tapınağı, Aminta, Anıt kabri, kayalara oyulmuş Lidya mezarları, su kemerleri, sarnıçlar ve kale başlıca kalıntılardır. Amintas Kuyu Mezarı Makedonya Kralı İskender’in komutanlarından Amintas için M.Ö. 4. asırda yapılmıştır.


Fethiye Kemer bucağın dan, 13 km sonra Yaka Köyünde bulunan Tlos harabelerine gidilir. Lykialıların M.Ö. 1200 yıllarında yapılan Troya savaşına katıldığı ve ele geçen belgelerden, Lykia şehirleri tarihlerinin M.Ö. V. yüzyıla kadar uzandığı söylenebilir. Daha eski belgeler bulunmadığından bu şehirlerin kuruluş tarihleri tam olarak bilinmememektedir.


Kadyanda harabeleri Fethiye'den 18 km uzaklıktaki Üzümlü Köyü'nün 9 km kuzey doğu istikametindeki bir tepe üzerindedir. Üzümlü nün 400 m yukarısında ve denizden 915 m yükseklikteki harabelerde Roma İmparatorluk çağı eserler görülür. "Kada wanti" olarak da bilinen Kadyanda fazla önemi olmayan bir şehir olup yazıtlarından en erken M.Ö. 5. yüzyıla tarihlen mektedir.

Harita Üzerinde Muğla Fethiye'deki Kültür Turizmi Merkezleri