Kırklareli'deki Kaleler

Vize’nin Kale Mahallesi’nde olan surlar, şehrin kuzey ve batısını kuşatmaktadır. İlk inşasının M.Ö. 72 – 76 yıllarında olduğu tahmin edilmektedir. Daha sonra Bizans döneminde, 527 – 565 yıllarında, tekrar onarılmıştır. Muntazam kesme iri taşların üst üste yerleştirilmesi ve aralarının sağlam bir harçla bağlanması suretiyle yapılmıştır. Bu eski surların inşasında, yumuşak, sarımsı taş bloklar, şehrin kuzeyindeki sur bedenlerinde ise muntazam kesilmiş, mavimtırak taşlar kullanılmıştır.


Pınarhisar Kalesi; ilçenin muhtelif yerlerinde kalıntıları görülen Bizans dönemi kalenin bugün nisbeten sağlam olarak iki burç ile bir duvarı ayaktadır. Kasaba içinde üç burç temeli bir çok duvar izlerine de ulaşmak mümkündür. Yuvarlak burçlar birer metre ara ile tuğla hatıl takviyelidir. Bazen kesme taş da göze çarpmaktadır. Genel olarak dondurulmuş moloz taşlarla kaplama yapılmıştır.


Kırklareli’ne 21 km. uzaklıktaki Yoğuntaş Köyü’nde bir kale bulunmaktadır. Büyük olasılıkla bu kale daha önce Thraklar zamanında yapılmış, Helenistik dönemde Makedonya Kralı II.Philip zamanında genişletildiği ve onarıldığı kaynaklarda belirtilmektedir. Roma döneminde bir süre kullanılmış, daha sonra da Bizanslılar tarafından onarılmıştır.


Erikler Köyü'nden 7 km. uzakta yer alan kale, anakaya üzerine kurulmuştur. Dikdörtgene yakın bir planda olan kalede burç yoktur. Doğu ve güneyinde çift sur olduğu görülüyor. Duvarlar oldukları yere yıkılmış durumda ve ayakta kalmış duvar yok. Surlar harçsız ve yığma teknikte yapılmış. Ancak kale içindeki bazı duvar temel kalıntılarında, çamur harcı ve kireç tuğla kırığı karışımı zayıf bir harç tespit edildi.


Şehrin 3 Km. Kuzeydoğusunda,Eserin Yapımına Başlama Tarihi Hicri 1293 (1877) Osmanlı-Rus Savaşı Sırasında, Eserin Bitim Tarihi Hicri 1293 (1877) Osmanlı-Rus Savaşından Sonra, Mahmut Şevket Paşa döneminde yapılmıştır. Orijinalde kesme taş kaplı olan binanın beden duvarları ve üst örtüsü iyi durumdadır. Duvarlar içten moloz, taş, üst örtüsünde tuğla kaplıdır.


Vize ilçesi, Kıyıköy kasabasını önemli oranda kuşatan, Bizans dönemine (6. yüzyıl) ait, Iustinianus devrinde yapılmış bir kaledir. 9. ve 10. yüzyıllarda onarım gördüğü, üzerindeki harçtan anlaşılmaktadır. Kale, güneyde Kazandere, kuzeyde ise Pabuçdere arasında denize doğru uzanan bir yamaçta kurulmuştur. Kalenin batı cephesi düz araziye inmektedir.


Merkez ilçeye bağlı, Kuzulu köyü yakınlarında olup, M.S. 3. veya 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Oldukça harap durumdadır. Çok az temel kalıntıları ve galerileri bulunmaktadır.


Mahmut Şevket Paşa 1856 yılında BAĞDAT'TA dünyaya gelmiştir. Dağıstanlı bir Çeçen ailesindendir. 1882'de Kurmay Yüzbaşı olarak orduya katılmış, bir süre Girit Adasında kalmış, sonra Harp Akademisinde yüksek cebir, geometri ve silah dersleri öğretmenliği yapmıştır. VON DER GOLDZ Paşanın askeri heyetinde çalışmış, silah almak için ALMANYA'YA gönderilmiş 9 yıl orada kalmıştır 1894'te FRANSIZ ordusunun manevralarını izlemiştir 1901'de General olmuştur.

Harita Üzerinde Kırklareli'deki Kaleler