Kayseri Melikgazi'deki Konaklar

Ulu Cami bitişiğinde olan kütüphane, Kayseri’nin tek yazma eserleri ve eski kitaplar kütüphanesidir. 1796 yılında, Kayseri’ nin Gesi bucağına bağlı Isbıdın köyünden (bugünkü Bağpınar) Reis-ül-Küttab Mehmet Raşit Efendi tarafından kurulmuştur. Kütüphane yazma eserler bakımından önemli bir koleksiyona sahiptir


Kayseri evlerinin kendine has mimari ve sosyal özellikleri vardır. Gerek Selçuklu ve Osmanlı dönemi, gerekse daha önceki dönemlerden intikal eden bina ve kalıntılardan, Kayseri ve çevresinde yerleşik bir kent ve kültürünün varlığını görmekteyiz. Osmanlı dönemi yapısı olan ve korumaya alınan günümüze kadar ayakta kalan Güpgüpoğlu, Zennecioğlu ve Mollaoğlu konaklarıyla İmamoğlu ve Camcıoğlu evleri bunlardan bazılarıdır.


Cumhuriyet Mahallesi, Şeyh Tennuri Sokak’ta bulunan Konak XIX.yy sonlarında Raşit Ağa tarafından ev olarak yaptırılmıştır.Bina kesme taşlardan inşa edilmiş olup üç katlıdır. İki kollu döner bir merdiven ile üst kata çıkılır.Bu kat Mustafa Kemal Atatürk Heyet-i Temsiliye Reisi olarak 18 Aralık 1919’da Sivas Kongresini takiben Ankara’ya gitmek üzere Sivas’tan ayrılmış, 19 Aralık 1919’da Kayseri’ye gelmiş ve bu evde misafir edilmiştir.


Gültepe Mahallesi Arkeoloji Müzesi arkasındadır. Cumhuriyet döneminin ilk güzel taş yapılarından olan hastane binasının yapım tarihi 1910’dan 1924’e kadardır.


Yıldırım Caddesinde Ordu Evi Binasının batısındaki Hastane Kapısı Kitabesinde “Daire-i Umuru Askeriye H.1309, M.1891/92” yazılıdır. Kapı ve Kitabe şuanda ulu bir çınarın altında bulunmaktadır.


Kiçikapı semtinde bulunan Lise, II. Abdülhamit tarafından yaptırılmış, 13 Eylül 1893 tarihinde “Derece-i Ula Mekteb-ı Külliyesi İdadisi” adıyla kurulmuştur. Rüştiye kısmı (Ortaokul) 1870 yılında Kayserili Ahmet Paşa tarafından açılmıştır.1927 yılında Kayseri Lisesi adını almış ve faaliyete geçmiştir.Kayseri Lisesi hatıra defterinin birinci sayfasını 17 Eylül 1923 tarihinde Kazım Karabekir paşa, sekizinci sayfaya da Gazi Mustafa Kemal Paşa izlenimlerini yazmışlardır.


Gesi bölgesinde, özellikle Kayabağ’a giderken yamaçlarda yapılan kuş evleri güvercinlik ve kuş olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Tarihi: Osmanlılara dayanan kuş evleri 2-3 metre çapında 8-10 metre yüksekliğinde taştan silindir şeklinde yapılmıştır. Yöre halkı kuş evlerinden elde ettikleri gübreleri bağ ve bahçelerde kullanmaktadırlar.


Cumhuriyet Mahallesi'ndeki bu konağın yapımı 1419-1497 yılları arasında başlamış, ilave ve onarımlarla bugünkü haline kavuşmuştur. Haremlik ve Selãmlık olmak üzere iki bölümdür.

Harita Üzerinde Kayseri Melikgazi'deki Konaklar