Gümüşhane'deki Doğa Turizmi Merkezleri

Coğrafi yeri ve ulaşım Karaca mağarası, Gümüşhane’nin 15 km kuzeybatısında Torul ilçesine bağlı Karaca mahallesinin hemen güneybatısında yer alır. Gümüşhane Torul karayolunun 12. kilometresinden korum deresine ayrılan stabilize yoldan 4 kilometre sonra karaca mahallesine varılır. Buradan 20 dakikalık bir yürüyüşle mağaraya varılır. Özellikleri Toplam uzunluğu 256 metre, girişe göre en derin noktası ise -15.


Şelale, Şiran İlçesi Seydibaba Köyünün Güneybatısındadır.Şelalenin suları,tepe yamacından,kayaların arasından ve yer altından çıkarak,yere dikey olarak akmakta ve yatağını oluşturmaktadır. Su kaynağının tamamı Şelalenin olduğu kısımdan yer altından çıkmaktadır.Suyun çıkış yeriyle dere yatağına ulaştığı zemin arasında yaklaşık 10-15 m yükseklik farkı vardır.


1999 yılında mesire yeri olarak ilan edilen Limni Gölü Gümüşhane'nin önemli turizm alanlarından biridir. Bölgede hakim ağaç türü sarıçam ve ladindir. Yılın belirli mevsimlerinde zaman zaman ayı, tilki, ceylan, karaca gibi yaban hayvanlarına rastlamak mümkündür.


Kürtün ilçesi Süme köyü sınırları içerisinde olan “Kadırga Yaylası” merkez ilçeye 90 km. mesafedir. Yolunun son 40 km’lik kısmı stabilizedir. Yaylada elektrik, telefon hizmetlerinin yanında otel, lokanta, kır kahvesi, bakkal, manav gibi yeme, içme ve konaklama tesisleri, bulunmaktadır. Kadırga Yaylası’nda şenlikler her yıl temmuz ayının 3. cuma günü başlar ve yaz mevsimi süresince her cuma günü tekrarlanır.


Kürtün İlçesi Söğüteli Köyü sınırları içerisinde bulunan “Kazıkbeli yaylası” Merkez İlçeye 100 km uzaklıktadır. İlçeden yaylaya olan yolun son 50 km. si stabilizedir. Yaylada Özel Sektöre ait Bakkal, manav, kır kahvesi, lokanta, otel, pansiyon, gibi tesisler mevcuttur. Elektrik ve telefon hizmetleri de verimliktedir. Yayla sahası içerisinde doğal çim alanları,çim kayağı ve kamp, karavan turizmi için oldukça elverişlidir.


Torul ilçesi Gülaçar köyünden geçen Artebel Deresi membaında bulunan ve yörede Yıldız Gölleri, Beş Göller, Karanlık Göller gibi adlarla alınan krater gölleri Gümüşhane merkezine yaklaşık 60 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Gülaçar köyüne bağlı Artebel Mahallesi’nden sonra orman yolu ile ilk şelaleye ulaşılmaktadır. Bu noktadan sonra ilk krater gölü olan Karanlık göle 90 dakikalık yürüyüşle ulaşmak mümkündür.


Şiran İlçemiz, Kuluca Köyü Mevkiinde 28230 (Ha) Ç.A Dağ Keçisi koruma sahası olarak ilan edilmiştir. Çengel boynuzlu dağ keçisinin nesli tükenecek kadar azalmıştır.6-10 adetlik bir iki sürü mevcuttur.Bu bölgede avlanmak kontrol altındadır.


Doğu Karadeniz ve Gümüşhane için önemli bir yer olan Zigana köyünde bulunan Limni Krater Gölü ve çevresi, Zigana Yaylası, Tomara Şelalesi, Halgent Şelalesi, Kadırga Yaylası ve Taşköprü Yaylası kamp ve karavan turizmi açısından önemli potansiyele sahip alanlardır.


Yayla’ya, Gümüşhane-Torul yolunun 15 km. sinde güneye, Şiran yoluna dönülerek, Hasköy, Gülaçar köyü üzerinden 40 km. asfalt, 12 km. toprak yol kat edilerek, özel araçlarınızla ya da kiralanacak araçlarla gidilebilmektedir. Yol üzerinde yaylaya 6 km. mesafede bulunan Altıntaşlar Mahallesi’nde elektrik, telefon ve tuvalet bulunmaktadır. Altıntaşlar deresinde bol miktarda alabalık bulunmaktadır.

Harita Üzerinde Gümüşhane'deki Doğa Turizmi Merkezleri