Çanakkale'deki Şehitlikler

Burada yatan şehitlerin en küçüğü 9 yaşındaki Saka Çocuk’tur. Ayrıca 57.Alay’ın İstanbullu Rum Doktoru Yüzbaşı Dimitroyati, Alay İmamı Konyalı Hasan Fehmi Efendi ile beraber burada gömülüdür.


Binlerce şehit Mehmetçiğin gömüldüğü “Sargı Yeri”nde daha önce küçük bir şehitlik yapılmıştı. Bu şehitlik, yaşanan acı olayı yeterince yansıtmadığından yeni bir şehitlik yapılmış, 30 Temmuz 1995 günü düzenlenen bir törenle halkın ziyaretine açılmıştır.


Kilitbahir Köyüne 3 km. mesafede Havuzlar mevkiindedir. 21 Haziran 1915'te Kerevizde de yapılan savaşlarda 6.000 tane kahramanımız şehit olmuştur. Bu şehitlerimizin kemikleri toplanarak havuzlar mevkine getirilerek buraya gömülmüştür.


Soğanlıdere hava şehitliğinden birkaç yüz metre ileridedir .Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarfından tespit edilen 18 gerçek şehitlik alanından biri olan Soğanlıdere’de Zeytinburnu Belediyesince yaptırılan bir anıt bulunuyor. Çevre ve Orman bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında , 600 şehidin yattığı Soğanlıdere’de inşa edilen anıt Çanakkale Savaşlarının 90.


Gerçek Şehitliktir. Şahindere Şehitliğinde isimleri tespit edilen 1969 şehidimiz yatmaktadır.(bazı kaynaklara göre 2177 şehidimiz yatmaktadır.) 2005 Yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırılmıştır. Çanakkale Savaşlarının 90.yıldönümü olan 18.03.2005 tarihinde törenle açıldı.Gerçek şehit Mezarları şehitliğin dışında güney ve batı taraflarında yer alır.


Alçıtepe Köyü civarındadır.Çanakkale Savaşlarında Türk savunma Hattını Oluşturan Birliklere ait Şehit Düşen Askerler Şehitlikte gömülüdür. Şehitlerin Sayıları ve isimleri bilinmemektedir.


Sembolik Şehitliktir. Balkan ve Çanakkale Savaşlarında şehit olan askerlerimizin anısına 1962 yılında Çanakkale Şehitleri ve Abideleri Yardım Derneği tarafından yaptırılmıştır.Bir kaide üzerine oturtulmuş 2.5 m. uzunluğunda abidesi bulunmaktadır Şehitlikteki anıtın üç yönünde mermer kitabeler üzerinde şunlar yazılıdır. Doğu yönünde : Bu anıt 1962 yılında Çanakkale Abidesine Yardım Derneği tarafından inşa ettirilmiştir.


Şehitlik, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Ana Tanıtım Merkezi ile Kilitbahir Köyü arasındaki Değirmen Burnundadır.Kilitbahir Köyü’nün 800 metre kuzeyindedir Eceabat -Kilitbahir Köyü kenarında yoldan 3 metre içeridedir.Mezarlığın içnde Selvi ağaçları dikilmiştir. Şehitliğin tarihçesi hakkında bilgi elde edilememiştir.Şehitlikte kitabe yoktur.Sadece “İSİMSİZ TOPÇU YÜZBAŞI ŞEHİTLİĞİ” yazan bir levha mevcuttur.


Şehitlik, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Ana Tanıtım Merkezi ile Kilitbahir Köyü arasındaki Askeri Birliğin hemen önünde , deniz kenarındadır. 15.05.1915 yılında görevi esnasında bindiği kayığı mayına çarparak infilak eden İstihkam Yüzbaşı Tahir Bey’in anıtıdır (.Yüzbaşı Tahir Bey Dört eri ile beraber şehit olmuştur.)13 m2 ‘lik alana inşa edilmiş bu anıtın yapıldığı tarih bilinmemektedir.

Harita Üzerinde Çanakkale'deki Şehitlikler