Bolu'daki Milli Parklar

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu’nun 42 km. kuzeyinde Zonguldak’ın güneyinde yer alan Milli Parka Ankara–İstanbul karayolunun 152. km’sindeki Yeniçağa ve 190. km’sindeki Bolu’dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Kışın Bolu–Yedigöller güzergâhı (karla) kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa–Mengen–Yazıcık üzerinden yapılır. 2019 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmıştır.


Batı Karadeniz bölgesinde, BOLU ili, Merkez ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Domuz, Tilki, Gelincik, Tavşan, Sincap, Kirpi, Keklik, Üveyik, Tahtalı, Kumru, Guguk, Baykuş, Arı kuşu, Ağaçkakan, Saka gibi türlerle zengin yaban hayatına sahiptir.


İli : BOLU Adı : KALE-BOLU FINDIĞI TABİATI KORUMA ALANI Kuruluşu : 05.10.1988 Alanı : 460 ha. Konumu : Batı Karadeniz Bölgesinde, Bolu İli, Merkez İlçesi, Kale bölgesinde yer almaktadır. Kaynak Değerleri : Bolu Fındığı başta olmak üzere, Uludağ Göknarı, Sarıçam, Karaçam, Meşe, Kayın, Titrek Kavak, Gürgen, Karaağaç, Çınar, Ihlamur, Dişbudak gibi türlerin oluşturduğu bitki örtüsüne sahiptir.


İli : BOLU Adı : KÖKEZ TABİATI KORUMA ALANI Kuruluşu : 30.12.1987 Alanı : 324 ha. Konumu : Batı Karadeniz bölgesinde, BOLU ili Merkez ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Kaynak Değerleri : Çok yaşlı ve boylu Uludağ göknarı ve kayın ağırlıklı bakir bir orman ekosistemi özelliğine sahip bulunmaktadır. Ayrıca münferit olarak yabani kiraz, çilek ve fındık gibi türler de alanda mevcuttur.


İli : BOLU Adı : SÜLÜKLÜ GÖL TABİATI KORUMA ALANI Kuruluşu : 25.03.1987 Alanı : 809,5 ha. Konumu : Batı Karadeniz bölgesinde, Bolu ili, Mudurnu ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kaynak Değerleri : İhtiva ettiği sulak saha ve orman ekosistemleri ve bu ekosistemlerde yaşayan bitki ve hayvan türü çeşitliliği ile ilginç peyzaj özelliğine sahip bir alandır.

Harita Üzerinde Bolu'daki Milli Parklar