Kral Midas Tümülüsü

Polatlı - Beylikköprü yolunun 17. km'sinde sayıları 85'i bulan Frig soyluları ve ileri gelen kişilerinin mezarları olan tümülüsler bulunmaktadır.

300 m. çapında 55 m. yüksekliğinde ki büyük tümülüse, bir Türk mühendislik şaheseri olan ve Zonguldak maden işçilerinin tüm marifetlerini sergileyerek açtığı 82 m. tüneli geçtikten sonra ulaşırsınız. Antik dünyanın ikinci büyük tümülüsü olan ve 3750 yıllık ardıç tomruklarla desteklenen, çam ağacından yapılmış ahşap mezar odası ile de dünyada tek örnektir. M.Ö. 8. yüzyılda yapılmıştır. 

Tümülüs içindeki mezar odası zemin seviyesindedir. odanın etrafını poros taşı blokları ile yapılmış bir duvar çevirmektedir. Bu duvar ile tahta mezar odası arasındaki mesafe moloz taşlarla doldurulmuştur. Mezar iki odalıdır. Odalar ardıç ve sedir ağaçlarından kütüklerin değişik yönlerinde birbirleri üzerine konulmasından oluşmaktadır. mezar odasının iç kısmının uzunluğu 6,20 metre, genişliği 5,15 metredir. mezar odasının imitasyonu ve oda buluntuları Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Midas’ın tümülüsü M.Ö. 720-725 yılları arasına tarihlendirilmektedir. 

1954 yılında Sakarya Nehri’nin batı kenarında, kıranharmanı mevkiinde bulunan tümülüste, Gordion Kazı Başkanı Rodney Young tarafından yapılan kazıda düzgün blok taşlardan yapılmış mezar odası bulunmuştur. Mezar yapısının galatlar’a ait olduğu tespit edilmiştir. Mezar odası Gordion Müzesi bahçesine nakledilmiştir.

Kral son yemeğinde ne yedi bilinmez ama, kimyasal analizler sonucu ölü yemeği, içinde kırmızı et ve mercimek bulunan acı baharatlı türlü, bal ve bira ile kaynatılmış üzüm veya şaraptan oluşan bir menüydü.
Kral Midas Tümülüsü'nün Harita Üzerindeki Yeri