Afyonkarahisar'daki Sağlık Turizmi Merkezleri

1992 yılında açılan tesis villa şeklinde konaklama tesislerinden oluşmuş olup, 100 yatak kapasitelidir. Villaların tümünde termal havuz bulunmaktadır. Termal Otelin Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğünün 28 Mart 1997 tarih ve 3686 sayılı raporuna göre tedavi edici unsurları belirlenmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından kaplıca işletme izni bulunmamaktadır.


İl Merkezine 21 km. uzaklıkta Eskişehir karayolu üzerinde İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl kasabası içerisindedir. Gazlıgöl kaplıcasının 45-68 derece sıcaklıktaki suyunun debisi 9 litre/saniye'dir. Kaplıcada 6 adet havuzlu dublex villa mevcuttur.


Sandıklı ilçesinin 8 km. güneyinde bulunur. Sandıklı Belediye Başkanlığı tarafından işletilen kaplıcada tesisler oldukça fazladır. Kaplıcada şifalı sular jeolojik bir çatlağın değişik yerlerinden zengin kaynaklarından çıkan şifalı suların ısısı 80-85 oC dir. Sodyum sülfatlı ve bikarbonatlı olan suların radyoaktivitesi 8 ile 72 eman arasındadır. Hüdai Kaplıcaları radyoaktivide bakımından Türkiye’de ilk sırayı almaktadır.


Afyon merkezine 30 km. uzaklıkta Afyon-Konya karayolu üzerindedir. Kaplıcanın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Edinilen kaynaklara göre; Roma devrinde kaplıcanın kuzeyinde leonte comte isminde bir köyün var olduğu ve kaplıcanın bu devirde işletildiği Roma devri tabletlerinde yazılıdır. Bizans devrinde de çalıştığı kilise listelerinde vardır. Selçuklular ve Osmanlılar devrinde Kızılkilise diye bir köyün varlığı ve Kaplıcanın çalıştığına ait bilgiler Milli Kütüphanedeki (şeriye) sicillerinde ka


Afyonkarahisar-Kütahya karayolu üzerinde, Afyonkarahisar merkezine 15 km. uzaklıktadır. Ömer kaplıcası adını Ömer Dede yatırından almıştır. Ömer Kaplıcası’nın 46-71 oC sıcaklıktaki suyunun debisi 17 lt/sn.dir. Kaplıca suyunun kim- yasal özelliği sodyum klorür, bikarbonat ve hipertermal içermektedir. Su ayrıca litrede 1 gr.dan fazla CO2 ihtiva etmesi nedeniyle gazlı sular grubuna girmektedir.


Afyonkarahisar merkezine 18 km. uzaklıkta Afyonkarahisar-Kütahya yolu üzerindedir. Kaplıca şifalı sularının yanısıra mesire yeri olarak da ünlüdür. Gecek kaplıcasının suyu sodyum klorür ve bikarbonat bileşiminden oluşmaktadır. Suyun sıcaklığı 46-71 oC, debisi ise 20 lt/sn.dir. Kaplıca suyu romatizmal hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, kadın hastalıkları, kemik ve kireçlenme rahatsızlıkları, sinir ve kas yorgunluklarına iyi gelmektedir.


Oruçoğlu Thermal Resort, Turizm işletme belgeli ve 4 yıldızlı olan tesis , 624 yatak kapasitelidir. Termal Otele ait kür merkezine, Sağlık Bakanlığı tarafından 25.11.2002 tarih ve 2 sayı ile kaplıca işletme izni verilmiştir. Aphrodite olarak adlandırılan kür merkezinde hidroterapi ünitesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesi, saunalar, 26 adet özel termal banyo, termal havuzlar bulunmaktadır.


İkbal Termal Otel, turizm işletme belgeli ve beş yıldızlı olup, 604 yatak kapasitelidir. Termal Otele ait kür merkezine, Sağlık Bakanlığı tarafından 25.11.2002 tarih ve 1 sayı ile kaplıca işletme izni verilmiştir. Tesiste; 2 adet kapalı ve 1 adet açık termal havuz, 3 adet açık düz havuz, 10 adet özel termal banyo mevcuttur. Bunun yanısıra, jakuzi, sualtı masajı ve Whirpool gibi hidroterapi olanakları bulunmaktadır.


Mülkiyeti İl Özel İdare Müdürlüğüne ait olup yap işlet devret yöntemiyle işletilen tesis bünyesinde; 35 standart oda, 15 bahçeli oda, 64 villa olmak üzere toplam 114 oda yer almaktadır. 1 adet kapalı yarı olimpik kaydıraklı yüzme havuzu, 2 ‘şer adet kapalı bay ve bayan hamam ve termal havuzların yanısıra, fitness center, bilardo, masa tenisi, langırt, minibar, snack bar, açık kapalı restaurant, toplantı salonu, oyun salonu ve market tesiste mevcuttur.

Harita Üzerinde Afyonkarahisar'daki Sağlık Turizmi Merkezleri