İstanbul Üsküdar'daki Kültür Turizmi Merkezleri

İstanbul ili Üsküdar ilçesi Beylerbeyi’nde bulunan Beylerbeyi Sarayı’nın bulunduğu yer ve arkasındaki geniş alanlar tarihte İstavroz Bahçeleri ismi ile tanınıyordu. İstanbul’un fethinden XIX. yüzyılın başlarına kadar geçen süre içerisinde İstavroz Bahçeleri şehrin önde gelen mesire yerlerinden birisi idi. Fatih Sultan Mehmet bu geniş araziyi Mir-i Alem’e temlik etmiş sonra da bu arazi vereseden geri alınmış ve Emlak-ı Hümayun’a katılmıştır.


Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır. Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. M.Ö. 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule küçük bir ada üzerinde kurulmuştur.


Evliya Çelebi, Seyahatname'sinde bu sarayın adını Üsküdar'ın ünlü sarayları arasında zikretmiştir. Fakat yerini belirtmemiştir. Sarayın 1645 tarihlerinde yapıldığı sanılmaktadır.


Ayazma adıyla anılan ünlü semtte olup aynı isimle bilinen camiin ve Ayazma İlköğretim Okulu'nun kıble tarafındadır. Yeri için Ayazma Camii vaziyet krokisine bakınız. Hamam, Enfiyehane Sokağı ile Öğdül Sokağı arasındadır.


Üsküdar, Toptaşı'ndadır. 1577-1583 arasında Nurbanu Sultan adına Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Cami, medrese, darüşşifa, kervansaray, tabhane, imaret, darülkurra geniş ve engebeli bir alana yan yana yaptırılmıştır. Cami, altı ayağa dayanan bir kubbe ve yanlarında ikişer kubbeyle örtülü bir mekân planındadır. Dışa taşkın mihrap yarım kubbedir. Son cemaat yeri iki bölümlüdür.


İstanbul ili Üsküdar ilçesinde, Harem ile Salacak iskeleleri arasında bulunan bu saraydan günümüze hiçbir iz gelememiştir. İstanbul’un fethinden sonra yapılmış olan Eski Saray ve Topkapı Sarayından sonra Osmanlıların yapmış olduğu üçüncü büyük saraydır.


Bu tek hamam, Altunizâde ismi ile bilinen semtte ve bu semte adını veren camiin yan tarafında ve Koşuyolu üzerindedir. Hamam, Ayan Meclisi azasından Müşir, İsmail Zühtü Paşa tarafından 1282 (1865-66) tarihinde cami ve çarşının yapılması sırasında inşa edilmiştir.


Üsküdar İskele Meydanı'nda ve Mihrimah Sultan Medresesi'nin meydana inen merdivenlerinin karşısında ve imaretin sol tarafında idi. 1547'de Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır.


Defterdar Bahçesi diye ünlü bahçenin içinde idi. Salacak sırtlarında olduğu sanılmaktadır. Saray Defterdar Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Harita Üzerinde İstanbul Üsküdar'daki Kültür Turizmi Merkezleri