Bitlis Adilcevaz'da Gezilecek Yerler

İlçemize bağlı Göldüzü Köyünde bulunan Arin Gölü, nesli tükenme tehlikesi altında olan dikkuyruk ve toy kuşu başta olmak üzere 200 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapıyor.


Ulu Cami Adilcevaz ilçesinin batısında, Van Gölü kıyısındaki yamaçta yer alan Ulu Caminin XIV-XV.da yapıldığı sanılmaktadır.


Kavuştuk (Peşnekömür) Köyünün dışında Ermeni mezarlıkları ve eski yapılar bulunmaktadır. Köyün güney batısında mermerimsi bir malzemeden oluşan Delikli tas diye anılan efsanevi bir alan bulunmaktadır.


Adilcevaz-Ahlat yol üzerinde,göl kenarında, Adilcevaz Kalesi’nin altında bulunan Adilcevaz Paşa Camisi XVI yüzyılda Zal Paşa tarafından yaptırılmıştır.


Van Gölü kıyısında sarp kayalar üzerine kurulmuştur. Kulesi bulunan kalenin içinde Süleyman Han Cami, cephane mahzeni, buğday ambarları, su sarnıçları, mehterhane kulesi ve 70 ev bulunduğu kaynaklardan anlaşılmaktadır. Günümüzde sadece kalıntıları mevcuttur.


Adilcevaz-Ahlat yolu üzerinde, göl kenarındadır. 16. Yüzyılda Zal Paşa tarafından yenilendiği tahmin edilen caminin üzerinde on iki küçük kubbe bulunmaktadır. İbadet saatleri dışında sürekli ziyarete açıktır.


Adilcevaz-Ahlat yol üzerinde,göl kenarında, Adilcevaz Kalesi’nin altında bulunan Adilcevaz Paşa Camisi XVI.yüzyılda Zal Paşa tarafından yaptırılmıştır.


Çayır Mahallesi’nde, Paşa Cami yanındadır.


Adilcevaz’dan Erciş’e giden yolun 7. km.sinde, Yolçatı denilen Kohoz Köyü’nün bulunduğu yerdedir.Han Zal Paşa tarafından yaptırılmıştır. Büyük olasılıkla da XVI. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilmektedir.


Adilcevaz’ın çeşitli kesimlerinde yüzlerce mağara bulunmaktadır. Bu mağaralar eski çağlardan beri değişik amaçlarla kullanılmış ve günümüze kadar ulaşabilmişlerdir.

Harita Üzerinde Bitlis Adilcevaz'da Gezilecek Yerler