Bursa Orhangazi'de Gezilecek Yerler

Çekirge'de Bursa ovasına bakan tepenin üzerinde I. Murat Hüdavendigâr tarafından (1365 - 1366) yıllarında yaptırılmıştır. Yapı iki katlıdır. Altta cami, üstte medrese yer almaktadır. Önde son cemaat yeri beş kubbeyi taşıyan kemerle birbirine bağlı altı yığma ayaktan meydana gelmiştir. Alt kata basık tonozla örtülü kısımdan girilir. Holün iki yanından üst kata çıkışı sağlayan merdivenler vardır.


Orhan Gazi Camisi’nin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Orhan Gazi dönemi (1324-1362) eserleri arasındadır. Cami kareye yakın dikdörtgen planlı ve ahşap çatılıdır. Caminin önünde iki yanlı merdivenle çıkılan bir son cemaat yeri bulunmaktadır. İki katlı son cemaat yeri dört sütunlu olup, üzeri ahşap çatı ile örtülüdür. Girişin sağ ve solunda iki mihrapçık ve iki de pencere bulunmaktadır.


Orhangazi’ye 18 kilometre uzaklıktaki Keramet Köyü’nün İznik Karayolu’na çok yakın bir bölümünde yer alan Ilıcanın sodalı olarak bilinen suyunun, içerdiği diğer mineraller açısından cilt ve deri hastalıklarına da iyi geldiği belirtilmektedir.


Orhangazi Belediyesince düzenlenerek halkın hizmetine sunulan Nadır Piknik alanı Hamzalı yolu üzerinde Çam ve Meşe ağaçları ile kaplı doğal su kaynağının bulunduğu mesire ve dinlenme yeridir.


Orhangazi İlçesinde, 1330 yılından sonra Osmanlı Sultanı Orhan Bey’in yaptırdığı hamam günümüze kadar gelmiş olup camiden bugün bir eser yoktur.Tarihi hamam Selçuklu ve Osmanlı izleri taşımaktadır.


Katırlı Dağı’nın en yüksek noktası 1283 m ile Gürle Tepesi'nde Yamaç Paraşütü yapılabilir. Ayrıca tracking ve dağ sporları için çok elverişlidir.


Gedelek , Bursa Orhangazi ilçesine bağlı yeşillikler içinde şirin bir köydür. İlçeye 6 km uzaklıkta bulunan köy olukça eskiden kurulmuştur.Köyün içinden üst kesiminden çıkan Pınarbaşı suyunun kaynağı çevresindeki yeşil alan, piknik yeri olarak değerlendirilmektedir.

Harita Üzerinde Bursa Orhangazi'de Gezilecek Yerler