Hünkar Köşkü

Şehrin güneyindeki Temenyeri semtinde, Uludağ yamacında bulunan köşk, 1844 yılında Sultan Abdülmecit için av köşkü olarak yaptırılmıştır. Bu zarif yapı, iki katlı, içi ve dışı çok süslü olup, 19 gün gibi kısa bir sürede ve Fransız ampir üslubunda yapılmıştır. 1859 yılında Bursa’ya gelen Sultan Abdülaziz, 1909 yılında gelen Sultan V. Mehmed Reşat da bir süre bu köşkte kalmışlardır. Kurtuluş Savaşı’nın hemen sonunda Atatürk de köşkte konaklamıştır. 1947 yılında önce Bursa Belediyesi’nin mülkiyetine giren köşk, bir ara TBMM’ne devredilmiş, daha sonra tekrar

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımına bırakılmış olup, restore edilerek 29 Mayıs 2003 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır.Av Köşkü denilmesine rağmen küçük bir saraydan farkı olmayan binanın bütün odalarının tavanları ve duvarları ayrı ayrı motiflerle süslenmiştir.Konuk kabul salonunun duvarları ve tavanında,kabartma yaldız boyalı hatlarla ayrılmış panolar yer almaktadır. Tavandaki panolarda çiçek demetleri, ortada altın yaldız boyalı kabartma ay yıldız görülmektedir.Kabul salonunun sağında yer alan geniş odanın duvarları şato ve yelkenliler ile deniz feneri ve dalgalı denizin resmedildiği panolarla süslüdür. Tavanın merkezinde kabartma altın yaldızlı geçme rumi motifler, köşelerinde yağlı boya güller, üzüm salkımları, duran ve uçuşan kuşlar işlenmiştir. Salonun solundaki (batısındaki)odanın köşelerinde deniz manzaraları, doğa manzaraları, at figürünün egemen olduğu pano yer almaktadır.Köşkün en görkemli yerlerinden biri, bodrum katta havuzlu salonun doğusundaki yemek odasıdır. Duvarları yağlıboya çizgilerle panolara ayrılan odanın diğer görkemli yeri ise, kabartma çizgilerle bölümlere ayrılan tavanıdır.Tavanın göbeğinde, hangi yönden olursa olsun bakana dönük konumda görünen yeşil düzlüğe uzanmış heybetli bir aslan çizimi yer almaktadır.  

Köşkün güney duvarında 3,4 metre yüksekliğinde, 2,5 metre eninde çinilerle süslü görkemli çeşme görülmesi gereken bir başka güzelliktir.Çeşmenin en önemli bölümü, çinilerle kaplı bordürü ve lale, karanfil, sümbül gibi çiçek desenleriyle bezeli yüzeyidir.