Burdur Müzesi

1956 yılında çevredeki eski eserler Bulguroğlu (Pirgulzade) Medresesi'nin ayakta kalan tek yapısı olan kütüphane binasında toplanarak koruma altına alınmış ve böylece müzenin ilk çekirdeği oluşturulmuştur. Burdur Müzesi'nin teşhir salonlarının açılışı ise 1969 yılında gerçekleştirilmiştir.  

Bugün 58.000 üzerindeki eser sayısıyla ülkemizin ilk 10-15 müzesi arasında bulunmaktadır. Eser bakımından oldukça zengin olan müze, 2001 yılında, çevresinde bulunan yerlerin kamulaştırılmasıyla genişletilmiştir ve son sistem müzecilik anlayışı ile yeniden düzenlenmiştir.

Burdur yöresi bulunduğu yer bakımından Akdeniz, Ege ve İç Anadolu uygarlıklarının ortak özelliklerini temsil etmektedir. Burdur Müzesi'ndeki buluntular, M. Ö.7000'den günümüze kadar 9000 yıllık bir geçmişin tarih ve kültür hazinesidir. Burdur Arkeoloji Müzesi'nde gezip görülecek 3 bölüm vardır: 

1- Bahçe (Açık Teşhir): Müze bahçesinde Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait heykeller, steller, çeşitli mimarî unsurlar, lahit ve lahit kapakları, yazıt parçaları, yüksek kabartmalar vb. eserler sergilenmektedir.  

2- Heykel Salonu: Bu salonda sergilenmekte olan eserler başta Sagalassos olmak üzere kazı yapılan idğer antik kentlerden çıkarılan heykellerden oluşmaktadır. Sanat değüerleri çok yüksek olan Büyük ve Küçük Athena, Hygieia, Leto, Apollon, Nemesis, Dionysos, Aphrodite ve giyimli kadın heykeli vardır. Yine girişte bulunan bu salonun bir bölümünde ise Sagalassos kazısından çıkarılan günlük kullanım eşyaları bulanmaktadır.  

3- Küçük Eserler Salonu: Müzenin ikinci katını oluşturan bu bülümde:Eserler kronolojik bir sıraya göre düzenlenmiştir. Hacılar-Kuruçay-Höyücek höyüklerindeki kazılarda çıkarılan eserler arasında Geç Neolitik, Erken ve Geç Kalkolitik ve İlk Tunç çağlarına ait buluntular, Demir Çağı, Frig, Pers, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait pişmiş toprak boyalı ve boyasız kaplar, Ana Tanrıça figürinleri, taş ve bronz balta ve diğer aletler, süs eşyaları, makyaj malzemeleri, riton kaplar, mülkiyet ve hukuk kavramını temsil eden damga ve silindir mühürler, kandil ve kalıpları, madeni tanrı ve diğer tasvirli figürinler, bronz atlet heykeli, sikkelerin yanı sıra, 10 yıldır ülkemizde yapılmakta olan en büyük arkeolojik kazılardan biri olan Sagalassos antik kentinde günışığına çıkarılan ve her biri birbirinden güzel heykel buluntuları ve diğer küçük buluntular sergilenmektedir.  

Burdur Müzesi, 1956 yılında kurulduğu zaman, küçük mekânlar içerisinde kalmış; ancak eser sayısı bakımından oldukça iyi bir düzeye erişmiştir. Çevrede yapılan arkeolojik kazılar (Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyükleri, İncirhan, Bubon ve Sagalassos merkezleri), sonucunda Müzedeki taşınır kültür varlıklarının sayısı, müsadere, bağış ve satın alma yoluyla kazandırılanlarla birlikte 2005 yılı sonu itibariyle; 19.351'i arkeolojik, 33.682'i sikke ve 4734'i etnografik, 1’i Tablet, 209’u Mühür ve 125’i El Yazması kültür varlığı olmak üzere toplam 58.102'e ulaşmıştır. Bu sayı içerisinde Neolitik Çağdan günümüze değin bütün çağ ve dönemlerin en güzel örneklerini kesintisiz bir şekilde bulmak mümkündür.  

Özgür Mahallesi, Cevizli Sokak 
Tel : (0248) 233 10 42 
Faks : (0248) 233 87 63 
Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00-17.00 arasında ziyarete açıktır.