Hirfanlı Baraj Gölü

Tuz Gölü’nün kuzeydoğusunda, Kızılırmak üzerinde yer alan büyük bir baraj gölüdür. En derin yeri 70 metredir. 1959’da bitirilen baraj, enerji üretimi (400 Gwh/yıl) ve taşkın kontrolü amacıyla kurulmuştur. Şu anda gölden sulama yapılmamaktadır. Gölü tümüyle çevreleyen tarım alanlarındaki başlıca ürün hububattır. Su seviyesinin düşük olduğu dönemlerde, toplam alanı 7.000 hektara varan çamur düzlükleri ortaya çıkmaktadır. Gölde küçük adalar bulunur.

Gölün varlığı ve rakımın daha az olması nedeniyle, alanın iklimi çevresine göre daha yumuşaktır. Bu yüzden göle, bölgedeki diğer sulak alanların donduğu soğuk kış aylarında çok sayıda su kuşunu misafir etmektedir.

Derin ve kıyı bitki örtüsünün gelişmediği yapay bir göl oluşundan ve çok sayıda kuş türü için uygun bir yaşama ortamı olmayışından dolayı, Hirfanlı Barajı yakın zamana dek kuş gözlemcileri tarafından hiç incelenmemiş bir alandı. İlk kez 1992’de DHKD tarafından gölün sadece belirli bir bölümünde yapılan sayımda elde edilen yaklaşık 50.000 rakamı, alanın kışlayan su kuşları için ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Sonraki yıllarda bulunan en yüksek su kuşu sayısı 133 bindir. Büyüklüğünden dolayı alanın tamamı aynı gün içerisinde sayılamadığı için, kışlayan gerçek su kuşu sayısının daha da fazla olduğu sanılmaktadır. Bunlar arasında Macar ördeği, elmabaş patka, tepeli patka, dikkuyruk ve sakarmeke sayılabilir. Baharda büyük sayılarda angıt bulunur. Baraj gölü üzerindeki adalarda Akdeniz martısı ile az sayıda gülen sumru, sumru ve küçük sumru kuluçkaya yatar.

Baraj gölünün çevresi yaz mevsiminde plaj ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Hirfanlı, Orta Anadolu’nun deniz ve plaj özlemini karşılamaktadır. Göl manzarası, çamlıkları, plajları ve sosyal tesisleri ile oldukça ilgi çeken Hirfanlı Baraj Gölü’nde balık avcılığı da yapılmaktadır. Balık açısından zengin olan gölde, 1995’te 260 ton balık tutulmuştur. Baraj çevresindeki kuru tarım arazilerinde genellikle tahıl ekimi yapılmaktadır.

Göl çevresindeki doğal plajlar, Kırşehir’e 50 km mesafedeki Toklumen Köyü ile 25 km uzaklıktaki Sıdıklı Büyükoba Köyü kumsallarıdır. Davulağıl bölgesinin plaj ve tesisleri ile Kaman’a 16 km uzaklıktaki Savcılı Büyükoba kumsalları da yoğun olarak kullanılmaktadır. Kırşehir’e 30 km uzaklıktaki Yeşilli, Uzunali ve Karaduraklı köylerinin kıyıları da doğal plaj konumundadır. Yaz aylarında bu çevreler kamp alanı olarak kullanılmaktadır. Asfalt yollar sayesinde bu alanlara ulaşım oldukça kolaydır.

Hirfanlı Baraj Gölü'nün Harita Üzerindeki Yeri