Erzurum'un Afetselliği

Erzurum il merkezi 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup Erzurum Havzası D-GB dan Dumlu ve Erzurum Fay Zonları ile B-KB dan Aşkale Fay Zonu ile ve G den Tabye-Kandilli Fay Zonu tarafından sınırlandırılmıştır. Son yüzyılda 1901 M=6.1 Erzurum, 1924 M=6.8 Pasinler, 1952 M=5.8 Pasinler, 1983 M=6.7 Horasan, 1984 M=5.7 Balkaya, 1999 M=5.1 Şenkaya ve 2004 M= 5.1 ,5.3 Aşkale depremleri meydana gelmiştir.

Heyelan olaylarının yoğun olarak yaşandığı illerimizden birisidir. İspir, Oltu, Aşkale ve Narman ilçelerinde daha yoğun olmak üzere diğer ilçelerinde de heyelan olayları gözlenmektedir.

Kaya düşmesi olayı ilin kuzey ve kuzeydoğusunda yer alan Oltu, Olur Şenkaya, Narman ve Tortum ilçelerinde yoğun olarak gözlenmektedir. Su baskını olayları, ilimiz genelinde yoğun olarak gözlenmekte olup, en fazla Ilıca, Narman ve Aşkale ilçelerinde yaşanmaktadır.

En yoğun çığların meydana geldiği bölge Palandöken dağlarıdır. Ülkemizin en gelişmiş ve uluslar arası kayak merkezi olan Palandöken Kayak Merkezi alanında da çığ tehlikesi bulunmaktadır. Ayrıca, Çat, İspir ve Tortum ilçelerine bağlı köylerde de çığ olayları meydana gelmiştir. Aşırı kar yağışı alan bölgede yerleşim yerleri dışında da çığ riski mevcuttur.