Sızır Çağlayanı

Gemerek ilçesinin Sızır bucağında Göksu Nehri üzerindedir. 

Coşkun çağlayanı, yaz kış durulmadan akan suyu ve alabalıkları ile ünlü Sızır Şelalesi gerçek anlamda keşfedilmeyi bekleyen ender güzelliklerimiz arasındadır. Sızır Kasabasının güneyinde bulunur. Sızırda kırkgöz diye bilinen çok sayıda su gözesinden oluşmuş kaynaklar, Ayan özü deresi (Bu derenin suyu mevsimlere göre değişir, sürekliliği yoktur) ve Seten küçük bir göletde toplanarak Göksuyu olusturur. Göksunun bir kısmı kayalık bir zeminden dökülerek şelaleyi oluşturur, diğer bir kısmı Sızır Hidroelektrik Santralinin su ihtiyacını karşılar.

Sızır Şelalesi’ndeki çevre düzenleme çalışmasını; Sivas Valiliği, Gemerek Kaymakamlığı ve Sızır Belediyesi tarafından yapıldı. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan tasariyla çalışma başlatıldı, tasarlanan çevre düzenlemesine 160.000 TL harcandı. Sızır Şelalesi’nin doğal yapısı mümkün olduğu kadar korundu, şelale içinde bulunan mevcut bina onarıldı. Yürüyüş yolları düzenlendi, merdivenler, ağaç köprü ve korkulukları, çevre ihata duvarları ve kameriyeler yapılarak, şelale yeni yüzüne kavuşmuş oldu.

Sızır Şelalesi, yeni görünümüyle turizmdeki yerini ve bilinirliğini artıracak, önemli bir cazibe merkezi haline gelecektir.